madonna's met een verhaal
Religieuse kunst, Maria vrouw
                                                      
                                            Madonna’s als drijfhout muurkunst

Mijn voorliefde om vrouwelijke heiligen uit de roomskatholieke traditie te schilderen is lang geleden ontstaan. Ik ben mijn idee over maria's gaan uitwerken na een opdracht om een spaanse madonna te schilderen.  Ik geef de madonna's op juthout het verhaal mee wat ze altijd uitgedragen hebben, een communicatiemiddel.
Vroeger hingen de madonna’s bijna in ieder vertrek, zo kon de kerk de mensen bereiken.
In mijn beleving zijn mijn madonna's een communicatiemiddel voor de liefhebber die het raakt met een knipoog naar de wegwerp maatschappij.
Voor deze maria’s word gebruik gemaakt van bestaande (oude) ondergronden die door het verstrijken van de tijd de vergankelijkheid van het leven laten zien.
Afgedankte materialen en oude materialen, herinneringen worden hergebruikt als ondergronden en krijgen een tweede leven. Zo dragen eeuwen oude tradities een steentje bij aan een duurzaam milieu.

Als schilderes wil ik het onderwerp van de vrouwelijke heiligen vertalen naar deze tijd door zo nu en dan terug te stappen in de tijd van toen. Even achterom kijken en beseffen wat wij achterlaten en dan weer een stap voorwaarts maken zonder direct naar de eindstreep te rennen.
Om ons te laten beseffen waar wij heen gaan met een veranderlijke wegwerp maatschappij. Waarin snelle communicatiemiddelen, innovatie verus nostalgie de boventoon voeren.  Gewoon even stil staan bij het vluchtige drukke leven waar in de haast vergeten wordt om achter om te kijken naar de vergankelijkheid en het menselijk aspect van ons bestaan.

Wonderbaarlijk is het dat bijna iedereen zich wel aangetrokken voelt door een heilige, of je nu gelooft of niet. Ieder heeft zijn eigen beleving.
Madonna’s hebben ieder hun eigen verhaal en hebben ons ook wat te vertellen over het verleden, eeuwen oude vragen die tot op heden onbeantwoord blijven.

Het bestaan van vrouwelijke heiligen raakt ons niet alleen door de symboliek maar ook vooral door de schoonheid ervan.

Henriette

Populaire posts